2014 | Шоукейс Градска художествена галерия „Борис Георгиев” | 09 юни, 17.00 ч.
09 юни , 20.30 ч.
ПРЕДСТАВИ ЗА АМЕРИКА
FACEBOOK
TWITTER
АРТ ОФИС /МТФ „ВАРНЕНСКО ЛЯТО”/THE DRAMA LEAGUE, НЮ ЙОРК/ PECULIAR WORKS PROJECT

ПРЕДСТАВИ ЗА АМЕРИКА

театрална променада из американския авангард

„Представи за Америка” кани публиката да се разходи из историята на драматургията на американския авангард от ХХ в. Пет откъса от пиеси на негови известни автори ще бъдат представени под формата на променада, или театрална разходка. Публиката ще преживее разнообразна и провокативна колекция от богатата история на това преломно и вдъхновяващо движение в американското изкуство.

Откъсите ще бъдат разработени от 5 млади български режисьори и 15 изпълнители в рамките на седмично работно ателие, в което ще се изпробват различни техники на „театралната разходка”. Ателието ще бъде водено  от трима американски артисти – Катрин Портър, Бари Роуел, Габриел Шанкс, специализирали се върху този тип театрални пърформанси.

Откъсите включват:

„Какво се случи” от Гертруд Стайн, реж. Веселин Димов

„Meta Reverse” из „Тетрадки” от Ричард Форман, реж. Ида Даниел

„Антигона” от Мак Уелман, реж. Явор Костов

„Разходка в парка” от Чарлс Л. Мий, реж. Анна Данкова

„Електра Фуга” от Рут Марграф, реж. Василена Радева

Катрин Портър e създател, продуцент, автор, режисъор и/или изпълнител в над сто театрални пърформанси и представления спрямо мястото на компанията „Peculiar Works Project”, на която е артистичен съ-директор. През 2007 г. компанията получава наградата OBIE за представленията си в жанра „театрална разходка”. През 2010 г. е сред хората, обявени за „личност на годината” от nytheatre.com.

Бари Роуел  е автор и режисьор на редица продукции на „Peculiar Works Project”. През 1993 г. основава компанията заедно с Ралф Луис с идеята да се посвети на оригинални интердисциплинарни театрални продукции, насочени към разнообразна публика. Компанията е продуцирала над сто проекта, подкрепяйки множество артисти.

Габриел Шанкс е режисьор, драматург и преподавател. Автор е на 17 пиеси и е поставял над 50 представления в САЩ и Европа. Бил е артистичен директор на  театрални компании, а от 1998 г. е изпълнителен директор на „Драма Лийг” в Ню Йорк. През 2013 г. отваря Театрален център „Драма Лийг” като многофункционален артистичен център за театрални представления и мюзикъли.

ГАЛЕРИЯ

FACEBOOK
TWITTER
WordPress Lightbox Plugin