2020 | Паралелна програма Дигитално издание | 28 ноември, 17:00 ч.
Представяне на книгата „Театралният път на режисьора Слави Шкаров“
FACEBOOK
TWITTER

Представяне на книгата „Театралният път на режисьора Слави Шкаров“

Книгата се представя от проф. Венета Дойчева в разговор с автора д-р Йордан Георгиев.

„Геният и зануленото време. Театралният път на режисьора Слави Шкаров“ е първо самостоятелно изследване на Йордан Георгиев. То е посветено на творческата фигура на Слави Шкаров (1941–1988).
Името на Слави Шкаров е свързано със значими спектакли от историята на Драматичен театър „Сава Огнянов“ – Русе – „Ричард III“ от Шекспир, „Кръчмата под зеленото дърво“ от П. Ковачик, „Амадеус“ от П. Шафър, „Кошници“ от Й. Радичков, „Кучешко сърце“ от М. Булгаков и др.

През последните години от живота си Шкаров поставя четири спектакъла на сцената на Сливенския театър „Стефан Киров“ – „Мата Хари“ от Н. Йорданов, „Праг“ от Ал. Дударев, „Ревизор“ по Гогол и „Съзаклятието на лицемерите“ (Молиер) от М. Булгаков. Те маркират един от най-силните периоди в летописа на Сливенския театър. Слави Шкаров има свой уникален художествен почерк, а спектаклите му са сред най-високите образци в историята на българския театър от втората половина на XX век.
Йордан Георгиев изследва творческия метод на един от най-значимите български театрални творци от втората половина на 20. век.

Геният и зануленото време. Театралният път на режисьора Слави Шкаров
от Йордан Георгиев, изд. ИК „Жанет-45“, 2019.

Премиера на видео представянето: 28 ноември, 17:00 ч.

Свободен достъп без времеви и териториални ограничения.

ГАЛЕРИЯ

FACEBOOK
TWITTER
WordPress Lightbox Plugin