fbpx
2006 | Основна програма - Международна селекция Градска художествена галерия „Борис Георгиев” | 06 юни, 21.00 ч.
ПРЕОБЛИЧАНИЯ
FACEBOOK
КОМПАНИЯ “IRENE K.” – ОЙПЕН, БЕЛГИЯ

ПРЕОБЛИЧАНИЯ

артистичен директор и хореография: Ирене Калбуш
сценография: Сабине Крайтер и Марша Миони
музиканти: Пирли Зурцрсен, Даниел Щокарт

участват:
Давид Голинвал, Жилермо Хорла, Валерия Гаре, Изабел Демарет

Компания “Ирене К.” е основана от Ирене Калбуш през 1978 г. в Ойпен, Белгия. Работейки с професионални танцьори от различни националности, тя развива собствен стил в танцовия театър и “театъра на средата”, като обикновено в спектаклите музиката се изпълнява на живо. За своята над 25-годишна история “Ирене К.” е носител на 5 различни международни награди, сред които и І награда за хореография и І награда за музика за “Вълшебната градина”, показан на Международен фестивал на детското представление в България. Компанията организира класове по танц, както и фестивала “Танцът и индустрията”, който се провежда на всеки три години в различни индустриални места. От 2001 г. компанията има и клон в Германия.

“Преобличания” е най-новата продукция на Компания “Ирене К. “ в жанра на “театър на средата”. Във версията, която ще се представи на МТФ “Варненско лято”, спектакълът се състои като разходка из и между пространствата на Евангелистката църква и Художествената галерия, прекъсвана от отделни танцови парчета, вдъхновени от спецификата на архитектурната атмосфера и начина, по който тя кореспондира с дрехата. Сред музика на живо, причудливи маски и костюми и изпълнения на вълнуващи арии, публиката е приканена да изживее пространството по нов начин и да види баналните и ежедневни неща от необичайната им страна.

Защо дрехата? За нас дрехата е средство и пространство за експерименти. Голяма или широка, тя сякаш иска да подслони под себе си някакво бягство. Тясно прилепнала, по екстремен начин ограничава и затваря в себе си движението.
Ирене Калбуш, хореограф

ГАЛЕРИЯ

FACEBOOK
WordPress Lightbox Plugin