fbpx
2009 | Основна програма - Българска селекция Драматичен театър - Основна сцена | 11 юни, 20.30 ч.
12 юни , 20.00 ч.
ПЪТУВА ОДИСЕЙ
FACEBOOK
TWITTER
ТЕАТЪР "БЪЛГАРСКА АРМИЯ"

ПЪТУВА ОДИСЕЙ

по идеи и мотиви, подсказани от Омир
сценичен вариант и режисура: Стефан Москов
сценография: Лео Капон
костюми: Свила Величкова

участват:
Велимир Велев, Иван Ласкин, Александър Дойнов, Йоана Буковска, Александра Сърчаджиева, Мая Новоселска, Юлиан Рачков, Борислав Стоилов

Стефан Москов навлиза в театъра от куклената режисура, като днес се изявява като театрален, телевизионен и филмов режисьор. Постановките му („Комедия на слугите”, „Фантасмагории”, „Пушката ще гръмне след антракта” и др.) обикновено са изградени като фрагменти от импровизационни скечове, миксирани с необичайни мултимедийни визуални решения. В съчетание на филмови и реални образи се създават поетични асоциации, цитати и препратки с неизменен пиетет към силата на въображението и изкуството. Спектаклите на Стефан Москов се състоят като импровизации по теми и са създадени в съавторство с актьорите, художниците и композитора. Неговият игрови деконструктивистки и ироничен подход го нареждат сред българските режисьори със силен авторски стил. В „Пътува Одисей” той създава колоритен микс от импровизационни скечове, пародии на културни стереотипи и поетични метафори, този път върху мита за Одисей. Митът за древногръцкия герой, който в продължение на двайсет години пътува към родния остров Итака при вярната си съпруга Пенелопа, е свободно разигран в колаж от вариации върху идеята за пътуващия човек в търсене на себе си.
„В спектакъла Одисей е едновременно митичен герой и съвременно заболяване, наречено дромомания – да не можеш да стоиш на едно място. Одисей избира пътя и смъртта пред лишеното от движение безсмъртие”.
Стефан Москов

ГАЛЕРИЯ

FACEBOOK
TWITTER
WordPress Lightbox Plugin