fbpx
2016 | Основна програма - Българска селекция Драматичен театър - Основна сцена | 06 юни, 19.00 - 20.30 ч.
07 юни , 19.00 - 20.30 ч.
РЕЙС
FACEBOOK
САТИРИЧЕН ТЕАТЪР „АЛЕКО КОНСТАНТИНОВ”

РЕЙС

от Станислав Стратиев
сценична версия и постановка: Здравко Митков
сценография: Петър Митев
музикална среда: Мартин Каров
участват: Тончо Токмакчиев, Михаил Сървански, Красимир Куцупаров, Мартина Вачкова,
Александра Сърчаджиева, Петър Лъджев, Светломир Радев

Девет души пътуват в градски автобус към центъра на града, но неочаквано той се отклонява от своя маршрут. Пътниците започват да осъзнават, че никога няма да стигнат там, закъдето са тръгнали. В страх, паника и ужас, те се превръщат в агресивна, обезличена маса. Пиесата „Рейс“ на един от най-големите сатирици в българската драматургия и литература Станислав Стратиев е написана през 1980 г. в единствено възможната тогава езоповска критика към живота в тоталитарното общество. Младен Киселов веднага я поставя сцената на Сатиричния театър. Режисьорът Здравко Митков отново се обръща към нея, преоткривайки силната й актуалност. Той чете „Рейс“ като  фатално съвременен фарс и трилър, заплетен в мрачните парадокси на едно деформирано  общество. По пътя го следват едни от най-изявените и популярни театрални и телевизионни комици.

Станислав Стратиев е знаковa фигура за Сатиричния театър. В периода от 1975 г. до смъртта му през 2000 г. той работи в него като драматург, директор, художествен ръководител и е най-поставяният автор на негова сцена с 15 постановки по негови текстове.

Здравко Митков завършва режисура при проф. Николай Люцканов. Работи в театрите в Пазарджик, Перник,  в Младежкия театър, в Сатиричния театър (1988-1992) и най-дълго се задържа като щатен режисьор в Театър „София” (1992-2009). Поставя и в много други български театри; има постановки в САЩ и Македония. Носител е на редица национални награди за режисура. Професор е по актьорство и режисура за драматичен театър в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”, като е и бил ректор на Академията в периода 2000 г. – 2003 г. От 2013 г. е директор на Сатиричния театър „Алеко Константинов”.

Цени на билети: 20/18/15/12 лв.

ГАЛЕРИЯ    Фотографии: Зафер Галибов

  • За Медии:

    FACEBOOK
    WordPress Lightbox Plugin