2017 | Основна програма - Българска селекция Драматичен театър - Сцена филиал | от 05 юни, 19.15 ч. до 08 юни, 19.15 ч.
продължителност: 105 мин.
СВЕТЛОТО БЪДЕЩЕ НА БИТАКА
FACEBOOK
TWITTER
Театрална работилница „Сфумато“

СВЕТЛОТО БЪДЕЩЕ НА БИТАКА

по романа на Светлана Алексиевич „Време секънд хенд“
сценична версия и постановка: Иван Добчев
сценография: Петя Боюкова

участват:
Дария Симеонова, Неда Спасова, Свежен Младенов, Василена Винченцо, Стилиян Желязков, Кристина Кулиш, Виттория Николова, Катерина Керемедчиева, Йордан Ръсин, Иван Николов, Йордан Биков, Гергана Кофарджиева, Иван Златарев


Със субтитри на английски език

„Ако погледнем назад към цялата наша история – съветска и постсъветска –  тя изглежда като огромен общ гроб и кръвна баня. Един вечен диалог на палачи и жертви“. Това са думи на беларуската писателка Светлана Алексиевич, която в своите книги събира разкази и проследява емоционалната история на съветското и постсъветско време посредством внимателно изграден колаж от интервюта с негови свидетели. Тя получава Нобеловата награда за литература за своя роман „Време секънд хенд“ (2013), наричан „симфонична устна история за разпада на Съветския съюз и възникването на нова Русия“. Романът е последван от вълна от сценични адаптации в страни от бившия Източен блок и режисьорът Иван Добчев прави своята със „Светлото бъдеще на битака“. Тя придава плът и глас на един колективен образ на т.нар. homo sovieticus, оживяващ на сцената като трагичен хор от гласове сред купчина от стари вещи и предмети – отломки на обещаваното „светло бъдеще“.

Верен на принципа на Театрална работилница „Сфумато“, Иван Добчев създава спектакъла в рамките на задълбочено творческо ателие, в което събира актьори от различни поколения. Представление, което общува през способността за емпатия и е мощен жест на стремежа за разкриване на истината за едно противоречиво време, както и за непроницаеми страни на човешката природа.

Цени на билети: 15/ 12/ 10 лв. продължителност: 105 мин.

ГАЛЕРИЯ    Фотографии: Цочо Бояджиев

FACEBOOK
TWITTER
WordPress Lightbox Plugin