fbpx
2016 | Шоукейс Държавен куклен театър – Варна | 06 юни, 18.30 – 20.00 ч.
СЕМЕЙСТВО ЗАМЗА
FACEBOOK
ТЕАТРАЛНА РАБОТИЛНИЦА „СФУМАТО“

СЕМЕЙСТВО ЗАМЗА

по Ф. Кафка
сценична адаптация  и постановка: Катя Петрова
сценография и кукли: Петя Караджова
музика: Христо Йоцов
участват: Ангел Калев, Анна-Валерия Бостанян, Велислава Маринкова, Дайяна Димитрова, Иван Шумаров, Изабела Иванова, Любомир Желев, Радослава Неделчева

Спектакълът „Семейство Замза“ е необичаен прочит на Кафка с богатата изразност на кукления театър. Той изобретателно и креативно съчетава кукли, маски, актьорска игра и обектен театър. Вдъхновен е от дневниците на писателя и знаменитата му новела „Преображението”. В нея обикновеният чиновник Грегор Замза претърпява странна метаморфоза от човек в насекомо. На пръв поглед семейството му е дистанциран наблюдател на промяната, но е дълбоко свързано със съдбата на Грегор и е една от причините за неговата трансформация. Спектакълът създава абсурдна картина на отхвърлеността, на непреодолима самота и криза на личността. Един свят, изграден от материята на сънищата. Един куклен спектакъл за възрастни, който не се стреми да предложи убежище, а познание, постигнато чрез една изкупителна жертва.

Катя Петрова е от най-интересните имена в съвременното куклено изкуство. Режисьор е на десетки куклени спектакли, насочени предимно към възрастна аудитория („Цар Шушумига“ от К. Илиев, „Автобиография“ по Бр. Нушич, „Бурята“ по Шекспир), както и такива, предназначени „за малки и големи“  („Ние, врабчетата“ от Й. Радичков, „История за Чайка и банда котараци“ по Сепулведа, „Приказка за скитника-крал“ по Чапек) и др. Те носят разпознаваем авторски почерк, в който се преплитат интерес към сериозната драматургия, изграждането на сценичния разказ на колажен принцип, клоунада и импровизация.

Със субтитри на английски.

Награда „Икар“ 2016 за куклен спектакъл и за индивидуално постижение в кукленото изкуство на Петя Караджова.

Цени на билети: 12/10 лв.

ГАЛЕРИЯ    Фотографии: Радостин Найденов

  • За Медии:

    FACEBOOK
    WordPress Lightbox Plugin