fbpx
2016 | Основна програма - Българска селекция Драматичен театър - Основна сцена | 08 юни, 18.00 - 20.00 ч.
СЕСТРИ ПАЛАВЕЕВИ
FACEBOOK
ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР – ПЛОВДИВ

СЕСТРИ ПАЛАВЕЕВИ

по едноименния роман на Алек Попов
драматизация: Алек Попов и Деляна Манева
постановка: Елена Панайотова
сценография: Петър Митев
костюмография: Николина Костова-Богданова
музика: Асен Аврамов
хореография: Татяна Соколова
видеодизайн: Петко Танчев
анимация: Сотир Гелев
участват: Боряна Братоева, Мила Люцканова, Добрин Досев, Симеон Алексиев,  Венелин Методиев, Елена Кабасакалова, Алексей Кожухаров, Ивайло Христов, Димитър Димитров, Красимир Василев, Троян Гогов, Димитър Банчев, Стилиян Стоянов, Петър Петров, Тихомир Кутев, Александър Секулов-Младши

В края на Втората световната война и непосредствено след нея партизанското движение е в разгара си. Сестри Палавееви са ученички от заможно софийско семейство. Близначките са 17-годишни, руси, стройни и атлетични. Те презират родителите си, които за тях са затънали в еснафски бит. В търсенето на смислена кауза и желанието да са част от организирана общност, Кара и Яра последователно преминават през популярни за епохата „движения и учения“ – теософи, дъновисти, толстоисти, бранници, комунисти. Основна цел на сестрите е да се превърнат в „нови хора“. Те попадат в партизански отряд и внасят смут в сърцата на народните бойци. Нанизват се истории за битки, предателства, смърт и оцеляване, изпълнени с абсурдни и трагикомични ситуации. Стремежът към промяна угасва в сянката на настъпващия тоталитаризъм.

Алек Попов е от най-популярните и отличавани сатирици и хумористи в съвременната българска литература. Неговите романи привличат интереса и на киното („Мисия „Лондон“) и театъра („Сестри Палавееви“), като той е автор и на пиесата „Ковачи“. Ако „Сестри Палавееви“ е първият партизански роман, написан след края на комунизма, то постановката на Елена Панайотова би могла да се определи като първия съвременен театрален партизански комикс. В мащабната продукция се изреждат множество действащи лица, пространства и епохи в съчетание между динамично сценично действие и видео. Една постановка, която иска да говори за миналото от различни гледни точки, за да „… го осмеем до безобразие, да му повярваме, да го защитим, да го критикуваме, да се огледаме кои сме“ (Елена Панайотова).

Със субтитри на английски език.

Награда „Икар“ 2016 на САБ за дебют на Боряна Братоева и Мила Люцканова.
Номинация „Аскеер“ 2016 за съвременна българска драматургия за „Сестри Палавееви: в бурята на историята“, за поддържаща мъжка роля на Добрин Досев, за костюмография на Николина Костова-Богданова.

Цени на билети: 18/15/12/10 лв.

ГАЛЕРИЯ    Фотографии: Георги Вачев и Атанас Кънев

  • За Медии:

    FACEBOOK
    WordPress Lightbox Plugin