fbpx
2006 | Специално поканени спектакли Драматичен театър - Основна сцена | 05 юни, 20.30 ч.
СТАНЦИЯ “АСТАПОВО”  /последна спирка от живота на Л. Н. Толстой/
FACEBOOK
TWITTER
ТЕАТРАЛНА РАБОТИЛНИЦА “СФУМАТО”, ТАНЦОВА КОМПАНИЯ “ЛИНГА” – ЛОЗАНА, ШВЕЙЦАРИЯ || Програма “Изход”

СТАНЦИЯ “АСТАПОВО” /последна спирка от живота на Л. Н. Толстой/

автор: Авторски спектакъл на Иван Добчев

сценография: Иван Добчев, Даниела Олег Ляхова
костюми: Даниела Олег Ляхова
оригинална музика: Асен Аврамов
видеофилм: Любомир Младенов
хореография: Марко Канталупо и Катаржина Гданиек ( Танцова компания “Линга” – Швейцария)

участват:
Христо Петков, Албена Георгиева, Мирослава Гоговска, Снежина Петрова, Цветан Алексиев, Елина Алексиева, Мариан Бозуков, Станислав Генадиев

Театрална работилница “Сфумато” е създадена през 1989 г. от режисьорите Маргарита Младенова и Иван Добчев като територия за театрални търсения. Понастоящем има статут на държавен театър-лаборатория. Основен творчески принцип на двамата режисьори е работата по дългосрочни програми като възможност за дълбоко навлизане в поетиката на отделен автор или тема (напр. програма “Радичков”, програма “Митове” и др.). Програма “Изход” е последният проект на “Сфумато” и е посветен на житейската философия на два “феномена в руската литература” – писателя и философ Лев Н. Толстой и поетесата Марина Цветаева. Той се реализира в творческо сътрудничество с швейцарската компания за съвременен танц “Линга”, чиито спектакли са били показвани 2 пъти в рамките на „Варненско лято”.

СТАНЦИЯ “АСТАПОВО”
Спектакълът е създаден по книгата “Бягството на Толстой” на Владимир Чертков – един от най-приближените приятели на Л. Н. Толстой, изследовател на живота и творчеството му и негов издател. Той описва последните дни на писателя, който на 83 години, придружен от лекаря и дъщеря си, напуска Ясна поляна и се отправя нанякъде, където би могъл да живее спрямо своите религиозни убеждения и мироглед. Според някои е тръгнал за България. Последната спирка от неговото бягство е станция “Астапово”, където намира своя край. Спектакълът е основан върху писма до и от неговите близки, лични дневници и документални кадри. На сцената прозвучава и гласът на руския класик, записан на фонограф, подарен му от Едисон през 1908 г.

Искам да направя един спектакъл за смисъла на бягството от тривиалните “ценности” на живеенето – семейството, домашния уют, формалната съпружеска любов, светската слава и “заслужения отдих” върху лаврите на някогашния успех… Бягството на Толстой е жест срещу нашата цивилизация…
Иван Добчев, режисьор

…тотален, неуловимо агресивен и акцентирано чувствен театър. Духът е над всичко, ценностите са подложени на зверска дисекция.
Албена Атанасова, в-к “Стандарт”

ГАЛЕРИЯ

FACEBOOK
TWITTER
WordPress Lightbox Plugin