fbpx
2023 | Паралелна програма Градска художествена галерия „Борис Георгиев” | 09 юни, 18:00 ч.
СТЕФАН ДАНАИЛОВ. ИГРА НА ЖИВОТ
FACEBOOK
TWITTER

СТЕФАН ДАНАИЛОВ. ИГРА НА ЖИВОТ

Премиера на книга и филмова прожекция

По повод изминалата 80-годишнина от рождението на Стефан Данаилов фестивалът представя варненската премиера на биографичната книга за него от журналиста Георги Тошев. Тя събира спомени за и от легендарния актьор.

„Тази книга е далеч от стандартната биография. Тя не проследява хронологически фактите от живота на един забележителен актьор и човек, когото имах щастието да познавам. „Игра на живот“ е книга за и от Стефан Данаилов. За любовта и липсата на любов, за огромния копнеж по срещата с другите, по киното и театъра.“
Георги Тошев

 

ЛАМБО ОТ СОФИЯ
Документален филм

Стефан Данаилов е най-сниманият български артист със 150 роли в киното и телевизията. Документалният филм на сценариста Георги Тошев, режисьора Ема Константинова и оператора Борис Пинтев се концентрира върху малко известни обстоятелства от живота на един от най-известните български театрални и кино творци.

„Ламбо от София“ показва местата на Стефан Данаилов в родния му град, среща ни с негови съученици от началното учебно заведение, състуденти от Театралната академия като Стефан Мавродиев, Елена Райнова, Йосиф Сърчаджиев, и партньори като Цветана Манева. Показват се фрагменти от филми с участието на Ламбо, трансформирали София в снимачна площадка. Включени са и документални фрагменти и фотоси на Данаилов, които се показват за първи път. За реализацията на проекта спомага Столична община.

продължителност: 30 мин.

ГАЛЕРИЯ

FACEBOOK
TWITTER
WordPress Lightbox Plugin