fbpx
2023 | Дигитално издание | 06 юни, 19:00 ч.
СЪН В ЛЯТНА НОЩ
FACEBOOK
Градски театър Любляна – Словения

СЪН В ЛЯТНА НОЩ

по Уилям Шекспир

Режисьор: Йорней Лоренци

Драматург: Матиц Старина

Сценограф: Бранко Хойник

Костюми: Белинда Радулович

Композитор: Бранко Рожман

Хореограф и асистент режисьор: Грегор Лущек

Светлинен дизайн: Андрий Хайдиняк

Езиков консултант: Мая Церар

Участват: Примож Пирнат, Йете Остан Вейруп, Роберт Корошец, Матей Пуц, Яна Зупанчич, Айда Смрекар

Известният словенски режисьор Йерней Лоренци, лауреат на Европейската театрална награда „Театрални реалности“ (2017), доби широка популярност и в България, след като четири негови постановки бяха представени в програмите на театралния фестивал „Варненско лято“ и платформата „Световен театър в София“. Сред тях бе и разтърсващата театрална версия на Омировия епос „Илиада“, която доведе до покана към Лоренци да поставя на сцената на Народен театър „Иван Вазов“. Резултатът е авторският спектакъл „Орфей“, който беше отличен с наградата „Икар“ на Съюза на артистите в България за най-добро представление и за режисура, а също така взе и наградата на публиката. „Орфей“ попадна и в настоящата селекция на „Варненско лято“ и по този повод представяме една по-ранна постановка на този забележителен режисьор от сезон 2016/2017 на сцената на Градски театър Любляна.

„Сън в лятна нощ“ е сред най-популярните комедии на Уилям Шекспир. Действието се развива в Атина по време на празненствата, предхождащи сватбата на нейния крал Тезей с Хиполита, кралица на амазонките. Четирима млади влюбени избягват в гората, където властват магически създания, които са своеволни и непредвидими и имат силата да променят нещата както си искат. В тази дива среда и с малко магия се случват много странни неща.

Докато спят, влюбените от „Сън в лятна нощ“ са поразени от нещо, за което не биха посмели и да помислят наяве. Връхлитат ги еротични фантазии, обсебват ги желания и страсти. Но тъй като пиесата е комедия, на финала триумфират оптимизмът и вярата в живота. Постепенно всички съумяват да възвърнат контрола върху своите емоции и инстинкти, отприщени от горските елфи и духове. Но преди всичко „Сън в лятна нощ“ утвърждава силата на въображението и неговата значимост за човешката личност.

На словенски език със субтитри на български и на английски.

Излъчването на видео запис на спектакъла е със свободен достъп за 72 часа от 6 юни, 19:00 ч. до 9 юни, 19:00 ч. на viafest.org.

Излъчването се осъществява с подкрепата на Национален фонд „Култура“ по програма „Едногодишен грант 2022“.

продължителност: 165 мин.

ГАЛЕРИЯ

  • За Медии:

    FACEBOOK
    WordPress Lightbox Plugin