fbpx
2006 | Специално поканени спектакли Драматичен театър - Основна сцена | 06 юни, 18.00 ч.
07 юни , 20.00 ч.
С ЛЮБОВТА ШЕГА НЕ БИВА
FACEBOOK
TWITTER
НАРОДЕН ТЕАТЪР “ИВАН ВАЗОВ”

С ЛЮБОВТА ШЕГА НЕ БИВА

автор: Алфред дьо Мюсе

превод: Ерма Гечева
постановка: Мариус Куркински
сценография и костюми: Никола Тороманов
музикално оформление: Мариус Куркински

участват:
Юлиян Вергов, Владимир Карамазов, Йосиф Шамли, Александра Василева, Рени Врангова, Ана Пападопулу, Захари Бахаров, Валери Йорданов

Мариус Куркински дебютира в началото на 90-те години с поредица от моноспектакли, които му донасят няколко награди, както и изключителна популярност. “Театрален феномен” е най-често срещаното определение за уникалното му актьорско присъствие. От 1998 г. М. Куркински се изявава предимно като режисьор, като негови постановки са били показвани на престижни международни фестивали като БИТЕФ и Москва. В последните години името му неизменно фигурира в афиша на МТФ “Варненско лято”.

В “С любовта шега не бива” М. Куркински разгръща действието пред изображение на “Тайната вечеря” от Леонардо да Винчи, огромна празна трапеза и мъртвите погледи на кукли-монахини. Романтичната комедия-пословица на Алфред дьо Мюсе (1810 – 1857) е превърната в експресивно драматично зрелище от завладяваща визия и силни актьорски изпълнения, сред които се открояват и най-младите актьори от екипа на Народния театър.

Връзката с времето на Мюсе е, че и в нашия свят миналото вече го няма, а бъдещето все още не е дошло. Сегашният човек виси в нищото и бълнува, че обича. Да, за секунда успява и това е последната жива надежда. Не се шегувай с тази последна надежда. Не се шегувай с това, за което си създаден.
Мариус Куркински, режисьор

“С любовта шега не бива” е привлекателно заиграване на опозиции, крайности и противоречия: хипербола и реализъм, ирония и трагизъм, телесност и духовност. С една дума това е театър, който по най-оригинален начин говори за най-вечната тема.
Георги Любенов, www.vsekiden.com

Номинации: “Аскеер” 2005 за костюми на Никола Тороманов
Награди: “Икар” 2006 на Александра. Василева за главна женска роля
“Икар” 2006 на САБ за сценография на Никола Тороманов

ГАЛЕРИЯ

FACEBOOK
TWITTER
WordPress Lightbox Plugin