fbpx
2008 | Паралелна програма Фестивален и конгресен център (ФКЦ) – Варна | 06 юни
ТВОРЧЕСКИ СЪТРУДНИЧЕСТВА | ОТВОРЕНО ПРОСТРАНСТВО
FACEBOOK
TWITTER
Британски съвет | МТФ "Варненско лято"

ТВОРЧЕСКИ СЪТРУДНИЧЕСТВА | ОТВОРЕНО ПРОСТРАНСТВО

6 юниТворчески сътрудничества в и извън Европа  – Възможности за финансиране от Европейския съюз – информационна сесия на Културна контактна точка – България, Министерство на културата

6, 7, 8 юни – Дискусии „Отворено пространство”: “Творческите градове….Как многообразието и творчеството могат да допринесат за развитието на града? Каква роля играят фестивалите в творческото развитие на градовете ни?”  – със съдействието на британската театрална трупа Improbable – вход с покани

 Градска художествена галерия „Борис Георгиев”, Варна

6 юни – 20.30 – 36 /more 4 less/ – танцов спектакъл на Heteropodi Dance Co и млади танцьори от уъркшопа, воден от хореографите Робърт Таниън (Обединено кралство) и Росен Михайлов (България)

Творчески сътрудничества  е регионален проект на Британски съвет с участието на творци, лидери в областта на изкуствата и културни предприемачи от Югоизточна Европа и от Обединеното кралство. Творчески сътрудничества използва новаторски подходи към създаването на мрежи, които да насърчават лидерите в областта на изкуствата и културата от различни страни и работещи в различни области на изкуствата да обсъждат заедно, да се учат един от друг и да развиват нови сътрудничества за ефективна дейност без граници. Проектът събира водещи професионалисти в областта на изкуствата от Европа и от Обединеното кралство, които да работят по въпроси като публичното пространство,  изкуствата и професионалното развитие, социалната интеграция, културното лидерство и творческите градове. Чрез серия от срещи наречени „Отворено пространство” делегатите ще имат възможност да осъществяват международни професионални контакти в областта, в която работят. В региона, включително и в България, ще се проведат пет събития „Отворено пространство”, на които ще бъдат поканени участници от различни страни, които ще определят сами дневния ред, по който ще работят, и ще водят сесии по въпроси, които смятат за важни. За участие в „Отворено пространство” във Варна са поканени делегати от 17 държави, които да дискутират два основни въпроса:

“Творческите градове….Как многообразието и творчеството могат да допринесат за развитието на града? Каква роля играят фестивалите в творческото развитие на градовете ни?”  Като част от програмата за професионално развитие и обучение, гостите на фестивала ще могат да присъстват на Информационна сесия на 6 юни, на която  ще бъде представена най-актуалната информация за възможностите за финансиране на европейско културно сътрудничество. Програма Култура на ЕС (2007-2013) ще бъде във фокуса на Информационната сесия, както и най-новите програми за образование и обучение.

Посетителите на фестивала могат да видят и  резултатите от сътрудничеството между български и британски артисти. Участниците в уъркшопа за съвременен танц, воден от хореографите Робърт Таниън (Обединено кралство) и Росен Михайлов (България) ще се представят в спектакъла 36 /more 4 less/ в програмата на фестивала на 6 юни.

 

 

ГАЛЕРИЯ

FACEBOOK
TWITTER
WordPress Lightbox Plugin