2009 | Основна програма - Българска селекция Драматичен театър - Сцена филиал | от 07 юни, 19.15 ч. до 10 юни, 19.15 ч.
08 юни , 18.00 ч.
ТИХИ, НЕВИДИМИ ХОРА
FACEBOOK
TWITTER
МЛАДЕЖКИ ТЕАТЪР „НИКОЛАЙ БИНЕВ”

ТИХИ, НЕВИДИМИ ХОРА

автор: Яна Борисова

режисьор: Десислава Шпатова

сценография: Десислава Шпатова

част от Програма „Шоукейс“

участват:
Станка Калчева, Ангелина Славова, Николай Луканов, Вежен Велчовски, Малин Кръстев, Владимир Пенев

С миналогодишния си дебют „Малка пиеса за детска стая” (МТФ „Варненско лято” 2008, програма Шоукейс) Яна Борисова се заяви като оригинален автор с уникален в новата българска драматургия глас. Пиесата й печели всички театрални награди и излиза на международната сцена в превод на френски и с четене на Авиньонския фестивал.
Във втората й пиеса „Тихи, невидими хора” подходът на авторката да изгражда ситуациите между персонажите като игра, в която изпитва способността им взаимно да се разбират и да се вписват в действителността, е доведен до крайна степен. Изходната точка е задачата, поверена от анонимен поръчител на няколко представители на рекламния бизнес да измислят ефектна реклама за нова марка дъвки със странно име. Всичко върви в енергичен работен дух до момента, в който се оказва, че стаята е необяснимо заключена и те са принудени да прекарат повече време заедно, отколкото са предполагали… Постановките си Десислава Шпатова създават полифонично пространство, в което се пресрещат нагласите на текста, актьорите, сценографията, музикалната картина, осветлението. Тя изгражда спектакъла върху енергията на общуване между персонажите и техния изпълнен с остроумен, нон-сенсов хумор словесен поток, изпитвайки границите на въображението и на удоволствието от живота като игра и играта като начин на живот.
„Тихи невидими хора“ е абсурдна комедия, посветена на „невъзможното” изкуство на общуването… В средата на тази невъзможност, обаче, се намира пространство, много по-интересно от видимото, където неразбирането се превръща в материя, с която героите започват да изграждат магическа реалност”
Яна Борисова

ГАЛЕРИЯ

FACEBOOK
TWITTER
WordPress Lightbox Plugin