2017 | Основна програма - Международна селекция Драматичен театър - Основна сцена | от 01 юни, 19:30 ч. до 04 юни, 19:30 ч.
продължителност: 105 мин.
УЖАСЕНАТА ДУША: МАКБЕТ
FACEBOOK
TWITTER
Институт за пекинска опера от провинция Анхуей – Хъфей, Китай

УЖАСЕНАТА ДУША: МАКБЕТ

по Уилям Шекспир

автор: Цян Сун

режисьор: Цинна Сю

консултант по huiju опера: Тайшан Ли

сценография: Пейсън Уан

музика: Джъюен Сю, Инху Джао

арии: Ифен У, Ай Сианг

светлинен дизайн: Джънпин Джоу

хореография: Лей Лиу

хореография на действието: Мин Ду

продуцент: Бейсион Сю

участват:
Юшу Ванг, Джинг Тинг Цю, Джун Тао, Хуей Ганг Дзин, Кай Джан, Синчън Дзин, Хъ Ян, Мин Ду, Лися Уан, Мънюен Цин, Син Ли и актьори на Института за пекинска опера от провинция Анхуей


На китайски език със субтитри на български.

Артистичното богатство на Изтока пресреща европейската театрална традиция с върхово майсторство и забележителна експресивност.

„Ужасената душа: Макбет“ е китайски вариант на една от най-мрачните и въздействащи трагедии на Уилям Шекспир. Нейната история и универсалните теми за властта, морала, съдбата и свободната воля са пренесени в древната китайска държава Вей от периода „Пролет и есен“ (770 – 476 г. пр. Хр.). По пътя на триумфално завръщане от решаваща битка, амбициозният и енергичен генерал Зъ Йин среща три свръхестествени същества, които изричат три предсказания. Последното от тях е, че той ще стане крал на Вей. Едно по едно пророчествата се изпълняват и генералът все повече се вторачва в короната. Подстрекаван от неговата съпруга, той убива краля и сяда на трона. Чувство на вина и параноя го превръщат в тираничен владетел, а последвалата гражданска война тласкат Зъ Ийн и неговата съпруга към лудост. Едва когато след години министри и генерали на Вей отмъщават на крал Зъ Ийн, неговата съвест намира покой.

„Ужасената душа“ разказва Шекспировия „Макбет“ в спектакъл-приказка със забележително майсторство. Ярка хореография се съчетава с виртуозни акробатични номера и техники от китайските бойни изкуства, а арии и драматични мелодии предават най-добрите традиции на китайската музика. Типичните за традиционния китайски театър изобразителни костюми и грим-маска допринасят за визуалната пищност на представлението. Пиесата на успешния млад китайски драматург Цян Сун, носител на няколко награди, се смята за значим принос към най-старата форма на китайска опера от провинция Анхуей – huiju с повече от 400-годишни традиции. Тя дава основа за формирането на Пекинската опера, обявена през 2010 г. от ЮНЕСКО за световно нематериално културно наследство.

Награда на 13. Фестивал за китайски театър за най-добро представление.

Гостуването на продукцията се осъществява с подкрепата на Посолството на Народна република Китай в България и на Anhui performing arts group co., Ltd.

Logo for the People's Republic of China 集团LOGO

Цени на билети: 20/ 18/ 15/ 12 лв. продължителност: 105 мин.

ГАЛЕРИЯ    Фотографии: Ni Ying

FACEBOOK
TWITTER
WordPress Lightbox Plugin