fbpx
2005 | Основна програма - Българска селекция Драматичен театър - Основна сцена | 31 май, 19.00 ч.
01 юни , 19.00 ч.
ХЪШОВЕ
FACEBOOK
НАРОДЕН ТЕАТЪР ИВАН ВАЗОВ

ХЪШОВЕ

По повестта “Немили-недраги” от Иван Вазов

сценична адаптация, постановка и музикално оформление: Александър Морфов

сценография и костюми: Елена Иванова

участват:
Валери Йорданов, Петър Попйорданов, Руси Чанев, Валентин Ганев, Рени Врангова, Валентин Танев, Христо Мутафчиев, Захари Бахаров, Пламен Пеев, Теодор Елмазов, Евгени Будинов, Деян Ангелов, Дарин Ангелов, Даниел Ангелов, Димитър Рачков, Елисавета Господинова, Владимир Карамазов

Забележително зрелищен спектакъл, дългоочакван актуален прочит на класическия текст на Вазов. Триумфално завръщане на Ал. Морфов на българска сцена, след като постига високо признание в Русия и е поканен за главен режисьор в Петербургския Театър на Комисаржевска. Тук има от всичко, очаквано от театъра на Морфов – великолепни актьорски импровизации, разкрепостено визуално въображение, смело преобръщане на традиционните представи за вазовите герои.

Пиесата “Хъшове” Иван Вазов пише през 1894 г. като драматизация на неговата повест “Немили-недраги”. Тя веднага влиза в репертоара на трупата, която по-късно ще прерастне в Народен театър. В своя 100 – годишен юбилеен сезон театърът предлага съвременен прочит на темата за живота на българската предосвобожденска революционна емиграция. Негов автор е режисьорът Александър Морфов (“Дон Кихот”, “Бурята”, “На дъното”, “Декамерон” и др.), добил изключителна популярност в страната и извън нея със своя театър на импровиацацията, с оригиналния си и актуален поглед върху класиката, преобръщащ традиционните представи, с ярката образност на спектаклите си.
“Хъшове” е отличен с наградите на САБ за 2005 в категориите за режисура и майсторско техническо осъществяване и с “Аскеер” 2005 за главна мъжка роля (В. Йорданов), за най-добра режисура и за най-добро представление.

Отдавна бях решил, че “Немили-недраги” е текст, на който не мога да устоя. В този текст на Вазов има всичко… Ако аз и актьорите имаме да казваме нещо на съвременните хора…, то е, че си стува човек да има идея в живота.
Александър Морфов в интервю за в-к “Стандарт”

Тази постановка бележи върхово постижение на своя режисьор на българска сцена в умението му да изтръгне един каноничен текст от претрупалите го интерпретативни пластове и да го представи през оптиката на съвременното съзнание с изискванията на неговите зрителни навици и неговите безпокойства.
Ангелина Георгиева, “Литературен вестник”

Гостуването на спектакъла се осъществява с подкрепата на Национален Фонд “Култура”

ГАЛЕРИЯ

FACEBOOK
WordPress Lightbox Plugin