fbpx
2008 | Основна програма - Международна селекция | 05 юни, 15.00 ч.
ЧЕРНОМОРСКИЯТ ОРАКУЛ
FACEBOOK
SIGNA – ДАНИЯ

ЧЕРНОМОРСКИЯТ ОРАКУЛ

концепция: Сигна Сьоренсен, Артур Кьостлер
режисьор: Сигна Сьоренсен
медиен дизайн: Артур Кьостлер
сценография: Сигна Сьоренсен, Томас Бо Нилсон
местоположение: читалище „Възрождение”

част от програмата SEAS COASTAL в партньорство с Интеркулт, Швеция   

участват:
Артур Кьостлер, Емил Грот Ларсен, Франк Бетге, Гри Воре Халберг, Ирина Забродина Йоргенсен, Мормир Суботич, Сигна Сьоренсен, Томас Бо Нилсон, Вяра Табакова, Владислав Виолинов

Черноморският оракул вдъхва живот на измислената история за Марта Рубин – скандална ясновидка, подвизававала се по панаирите на Европа в началото на 20 век. Сираче с неизвестен произход, тя е приютена и отгледана от пътуващ цирк. През 1913 Марта Рубин изчезва в румънския пристанищен град Констанца. Оттогава до ден днешен тя се появява неочаквано в различни европейски градове. Нейните последователи образуват Общество на Марта Рубин в опит да проследят и разберат мистериозните следи, оставени от нея. Под формата на безкраен ритуал те отдават живота си на случайността и се включват във фатална игра, в която непрекъснато променят идентичността си. По време на 57-часовата инсталация зрителите могат да влизат и излизат, когато пожелаят, и да остават колкото искат като участници в игрите и ежедневието на Обществото на Марта Рубин.

Signa е създадена от датската артистка в сферата на пърформанс инсталациите Сигна Сьоренсен и австрийския медиен артист Артур Кьостлер. Пърформанс инсталациите на Signa са признати за едно от най-изключителните явления от последните години на европейската театрална сцена. През 2007 те представят два свои проекта в Кьолн и Берлин, като и двата са обявени от немската критика за най-значимите театрални събития за сезона. В тазгодишното издание на най-големия фестивал в Берлин Театрални срещи (Theatertreffen) Signa участват с 200-часовата пърформанс-инсталация Оракулът на града Руби (The Ruby Town Oracle), с която са сред десетте номинирани за най-добър спектакъл в немскоезичния свят.

ГАЛЕРИЯ

FACEBOOK
WordPress Lightbox Plugin