fbpx
2008 | Основна програма - Българска селекция Драматичен театър - Основна сцена | 08 юни, 20.30 ч.
09 юни , 18.00 ч.
ШВЕДСКА ЗАЩИТА
FACEBOOK
МГТ „ЗАД КАНАЛА”

ШВЕДСКА ЗАЩИТА

от Жорди Галсеран
превод Нева Мичева
постановка Бина Харалампиева
сценография и костюми Петя Стойкова
музика Асен Аврамов
оператор Васко Йотов

участват:
Христо Мутафчиев, Атанас Атанасов, Пенко Господинов, Василена Атанасова

Зад заглавието „Шведска защита” стои пиесата „Методът Грьонхолм” (El metode Gronholm) на съвременния каталонски драматург Жорди Галсеран. Неговите необичайни, изпълнени с напрежение и комични ефекти пиеси (Дакота, Верига от думи), изследват тъмната страна на човешките взаимоотношения. Те развиват оригинален напрегнат диалог и се движат на границата на кинематографичните жанрове. Методът Грьонхолм е написана в рамките на програма Т-6, по която на шестима млади автори ежегодно се възлага да предоставят пиеса за новия сезон на Националния театър на Каталония. Сюжетът е провокиран от медиен скандал, след като журналистка публикува изхвърлени на боклука лични досиета на кандидати за работа в супермаркет. Всички са издраскани с обидни квалификации от страна на интервюращите. Въз основа на разкритията на журналистката Галсеран създава безцеремонен театрален офис-трилър.

Сюжетът се завърта около четирима кандидати за висока мениджърска позиция в мултинационална компания. Процесът на кандидатстване и интервюта скоро се превръща в заплетена психологическа игра, в която реалност и фикция се смесват в разрушителна борба за власт до изненадващия финал. Наподобяваща принципа на риалити шоу, пиесата постига безпрецедентен за новата иберийска драматургия успех по националните и международни сцени. Един от най-интересните аржентински режисьори Марсело Пинейро създава по нея филма Методът (2005).

Гледал съм много театър, но доста повече съм гледал кино. Когато пиша нова пиеса, особено ме изкушава възможността да направя нещо рядко поставяно друг път на сцена. Затова често посягам към жанрове, характерни за киното.
Жорди Галсеран

ГАЛЕРИЯ

FACEBOOK
WordPress Lightbox Plugin