fbpx
2023 | Основна програма - Българска селекция Драматичен театър - Основна сцена | 06 юни, 19:00 ч.
ЮН ГАБРИЕЛ БОРКМАН
FACEBOOK
TWITTER
ТМПЦ - Варна | ДТ „Стоян Бъчваров“

ЮН ГАБРИЕЛ БОРКМАН

от Хенрик Ибсен
Превод и сценична редакция: Пламен Марков
Постановка: Пламен Марков
Сценография и костюми: Мира Каланова
Музика: Калин Николов
Участват: Николай Урумов, Милена Кънева, Теодор Каракачанов, Биляна Стоева, Христина Джурова, Михаил Мутафов, Мелин Ердинч, Миглена Везирова

На сцената на Варненския театър отново се поставя пиеса на „бащата на модерната драма“ – норвежкия драматург Хенрик Ибсен, след 80-годишно прекъсване. Написана през  1896 г., „Юн Габриел Боркман“ рисува в драматични краски социално-психологически портрет на съвременното му общество.

Банкерът Юн Габриел Боркман е осъден на няколко години затвор за измама. След освобождаването си той се изолира от външния свят. Отчуждил се напълно от съпругата си Гунхилд, той продължава да живее с нея в къщата на сестра ѝ Ела. Между тях двете започва битка за сина на Боркман, Ерхард, за когото Ела се е грижила след банкрута на семейството.

Режисьорът Пламен Марков открива в пиесата на Ибсен преплетени различни жанрове – трагическа и комическа гротеска, както и преувеличение с привкус на антична драматургия. Затова и за ролята на банкера Боркман той кани комедиен артист като Николай Урумов, който може да изведе и трагични нюанси. В сценичната си редакция Пламен Марков придава на пиесата мозаечна структура, пренарежда епизоди и ги монтира в една кинематографична логика, обновявайки начина на разказване в нея.

продължителност: 120 мин.

ГАЛЕРИЯ    Фотографии: Росен Донев

FACEBOOK
TWITTER
WordPress Lightbox Plugin