fbpx
2006 | Основна програма - Българска селекция Драматичен театър - Основна сцена | 10 юни, 19.00 ч.
11 юни , 19.00 ч.
Д-Р /Бляскава комедия/
FACEBOOK
TWITTER
НОВ ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР “СЪЛЗА И СМЯХ”

Д-Р /Бляскава комедия/

автор: Бранислав Нушич

сценична версия, музикална картина и постановка: Бойко Богданов
сценография: Светослав Кокалов
художник на костюмите: Петя Стойкова
музикални консултанти: Михаил Шишков, Христофор Раданов
консултант пластични етюди: Александър Илиев
хореограф-консултант: Мария Евтимова – Каралеева

участват:
Тончо Токмакчиев, Мария Сапунджиева, Ванча Дойчева, Стефан Щерев, Веселин Мезеклиев, Михаил Милчев, Милена Маркова, Йордан Биков, Елена Кънева, Анета Янкова, Пламен Добрев, Венцеслав Кисьов, Койна Русева, Добриела Попова, Диана Спасова, Йордан Бенчев, Христофор Раданов, Йохан Александър Вирт

“Д-р” (1936 г.) на сръбския драматург Бранислав Нушич носи типичните елементи на балканска комедия – парадоксални и абсурдни ситуации със самоирония към националните стереотипи. Синът на прислужницата получава докторска диплома по философия на името на господарския син, който предпочита удоволствията и нощния живот. Безкрайни интриги, обърквания и абсурдни ситуации се редуват в едно семейство, в което нищо не е така, както изглежда и всеки се представя за някой друг.
Режисьорът Бойко Богданов е признат за една от най-оригиналните фигури в съвременния български театър, най-вече благодарение на спектаклите, които прави със своята експериментална театрална студия “Елизавета Бам”. Творческата му биография включва над 70 постановки, няколко опери, както и оригинална авторска музика за театър и кино. От 1998 г. той е директор на НДТ “Сълза и смях”.

Награда на публиката на Чудомировите празници – Казанлък ‘ 2006

В постановката се прави съпоставка на две ценностни системи. Едната е на цивилизования свят, в която битието е битие, а другата е на балканската действителност – там битието често се принизява до бита.
Бойко Богданов пред в-к “24 часа”

Представлението на Бойко Богданов е откровена, на места безцеремонна комедия… В спектакъла има от всичко по много – смях и гротеска, налудничавост и истина, балкански нрави и хора, измами и откровения, запомнящи се актьорски находки.
в-к Дума

ГАЛЕРИЯ

FACEBOOK
TWITTER
WordPress Lightbox Plugin