2007 | Специално поканени спектакли Драматичен театър - Основна сцена | 08 юни, 18.00 ч.
09 юни , 19.00 ч.
СЪТРЕСЕНИЕ
FACEBOOK
TWITTER
ДТ "Н. О. Масалитинов" – Пловдив

СЪТРЕСЕНИЕ

по разказите „Сътресение“, „Страх“ и „Засукан свят“ от Николай Хайтов
постановка и сценография: Мариус Куркински
музика: Емилиян Гацов

моноспектакъл на Мариус Куркински

участват:
моноспектакъл на Мариус Куркински

Мариус Куркински е сред най-популярните и обичани актьори в съвременния български театър. Неговото оригинално и неподражаемо сценично присъствие, ярко демонстрирано в поредицата от моноспектакли от 90-те, му донася множество награди и суперлативното определение „театрален феномен” от страна на театралната критика и журналистика. В последните години Мариус Куркински се изявава предимно като театрален режисьор и голяма част от спектаклите му са включвани в програмата на МТФ “Варненско лято”.

С моноспектакълa “Сътресение” Мариус Куркински триумфално се завръща като актьор на сцената след близо шестгодишно отсъствие. Този път избира три разказа на българския писател Николай Хайтов и насочва погледа си към светогледа и суровия начин на живот в селата на Родопите. Обединени в многопластова монологична форма, овладяно и въздействащо поднесена от актьора, разказите представят няколко различни селски герои и техните колебания между фолкорните и суеверни вярвания, суровия инстинкт за оцеляване и чисто човешкия стремеж към щастие. Почти без грим, реквизит и костюми, разчитайки предимно на мощта и богатството на актьорската си природа, Мариус Куркински навлиза театрално, но и с дълбоко разбиране в изчезващия свят на българското село.

„В спектакъла тези три разказа са обединени във формата на изповед за един цял човешки живот. Един човек споделя живота си преди да си отиде… Но не търсете непрекъснато връзката. Просто три разказа на Николай Хайтов…. Днешното време е прекалено объркано. Ще бъде полезно на хаотичния съвременен човек да види една подредена система, един живот, който може да се разкаже с три-четири случки.“
Мариус Куркински

 

Награди:
„Икар 2007“ на САБ за най-добра мъжка роля
Награда на публиката и на фондация „Чудомир“ – фестивал „Комедийният хит на сезона 2007“ в Казанлък

ГАЛЕРИЯ

FACEBOOK
TWITTER
WordPress Lightbox Plugin