fbpx
2006 | Основна програма - Международна селекция | 31 май, 21.30 ч.
EXULTET
FACEBOOK
ТЕАТЪР “А” – ГЛИВИЦЕ, ПОЛША

EXULTET

сценарий и режисура: Мариуш Коцубек
сценография и хореография: Театър “А”
музика: Яцек Джвоновски
музиканти: Яцек Джвоновски, Гражина Щиш
костюми: Марек Щеко

участват:
Малгожата Грунд, Магдалена Кокур, Пьотр Чипалски, Марчин Джвоновски, Мариуш Коцубек, Марек Стеко, Лешек Щищ

Театър “А” е единствената независима полска професионална театрална компания за създаване на религиозни музикални спектакли върху оригинални текстове. Продукциите й включват мюзикъли, музикални пърформанси, библейско пара-кабаре, оратории, театрални представления и улични спектакли.

“Exultet” е уличен спектакъл, в който огънят и водата са основните теми на истинско ритуално шоу, случващо се на границата между модерния театър и средновековната мистерия. Заглавието му идва от името на католически химн, изпълняван при запалването на свещта в нощта преди Великден. Вдъхновен е от “ритуалите на прехода”, заложени в културата на всички народи: церемониите по инициация, смърт и прераждане. Представена е историята на човека като символно пътешествие, вдъхновено от легендите за птицата Феникс. Основните елементи, изграждащи сюжета, са мотивите за пътешествието, за проявяването на “божественото”, за мистичната метаморфоза. Универсалността на темата е постигната чрез съчетаването на традиции, идващи от различни култури – от екстатичните магически ритуали до юдео-христианството.

Спектакълът приканва публиката към едно изключително театрално преживяване , което се обръща към най-примитивните нива на човешкия опит. Шоуто представлява пътешествие към един отдавна забравен свят, паметта за който се съхранява дълбоко в нашето подсъзнание.
Мариуш Коцубек

ГАЛЕРИЯ

FACEBOOK
WordPress Lightbox Plugin